Dreigende taal, intimidatie en een kortstondige bezetting van de receptie: de aankomst van 98 asielzoekers zondagavond in het Haagse Atlantic Hotel in Kijkduin, ging niet onopgemerkt voorbij.
Een groepje, zich ‘buurtbewoners’ noemende, demonstranten voegt zich zondagavond bij de hoofdingang van het hotel. Een vijftal eist een gesprek met de manager. Want, zo krijgen gasten te horen: niemand zit te wachten op die „onverhoedse inval uit Ter Apel”, waar de 98 asielzoekers niet terechtkonden. „Sinds afgelopen woensdag kán dat ook niet meer”, aldus een van die mannen. Immers: „Wilders heeft toch niet voor niets gewonnen?”
En dus moet de hotelmanager per direct uitleg komen geven, is de eis. Want ze willen niet nog meer „aapjes” in de stad. En als er niet meteen gehoor wordt gegeven aan die eis, de hotelmanager was niet aanwezig, vliegt er foldermateriaal van de receptiebalie door de lucht. De twee baliemedewerksters zoeken hun toevlucht in een afgesloten kamer achter de receptie. In eerste instantie grijpt ingehuurd bewakingspersoneel in. Korte tijd later staan zo’n tien agenten bij de ingang en is het weer rustig in het hotel.
De asielzoekers zelf hadden nauwelijks iets in de gaten. Die waren via een zij-ingang al ondergebracht in hun kamers. Afgezonderd van de reguliere hotelgasten, met eigen kamers en twee eetzalen. Hotelgasten hadden alleen last van die demonstranten. Een stel uit Breda, dat toevallig getuige was van de commotie bij de receptie, was dat allemaal te veel. Ze vertrokken op stel en sprong, in de veronderstelling dat de asielzoekers die commotie hadden veroorzaakt, zo lieten ze weten aan medewerkers in het restaurant van het hotel, waar ze naartoe waren gevlucht.
Tijdelijke basis
Het Atlantic Hotel aan de boulevard in Kijkduin als noodopvang voor asielzoekers: wat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) betreft, stond die locatie al langer op de nominatie om onderdak te bieden aan asielzoekers uit het overvolle Ter Apel. Eind vorige week liep het aantal asielzoekers daar op tot meer dan 2.500, dat is 500 meer dan de capaciteit daar toelaat, aldus een COA-woordvoerder. En dus werd vrijdagavond een beroep gedaan op de gemeente Den Haag, met de vraag of er mocht worden uitgeweken naar Kijkduin. Wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) stemde er namens het college mee in. „Vanwege de zeer acute situatie in Ter Apel” en op tijdelijke basis: tot uiterlijk 15 januari 2024”, schreef het college zaterdag aan de gemeenteraad.
Zondagmiddag arriveerden 98 asielzoekers per touringcar bij het hotel. Allemaal mannen, koukleumend, de meesten met hun bezittingen in een boodschappentas van de Action. Ze kwamen binnen via een zij-ingang en werden door hotel- en COA-medewerkers onthaald op broodjes, warme snacks en koffie. Uit het zicht ook van de buurtbewoners, gezien het Atlantic Hotel nagenoeg aan het zicht is onttrokken door bouwputten, zandhopen en graafmachines. Aan de boulevard worden een parkeergarage en luxeappartementen gebouwd. Ook de hotelgasten zagen niets van de nieuwe groep gasten. Ze kregen pas iets in de gaten na die commotie bij de receptie.
Maar in Kijkduin zelf was eerder dat weekeind de toon gezet. „100 tot 120 asielzoekers in Atlantic”, foeterde VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg op X. „Vanwege ‘acute situatie’ Ter Apel. Hoe verzin je het, in het hart van onze familie-badplaats Kijkduin?” En net als de demonstranten op zondagavond, legt de PVV in de gemeenteraad het verband met de verkiezingsuitslag van vorige week woensdag. „Den Haag heeft net gestemd op partijen die tegen meer opvang van asielzoekers zijn”, aldus het PVV-gemeenteraadslid, Sebastian Kruis. „En nu krijgt Kijkduin plotseling nieuwe buren. Je kan het niet zomaar op hun bordje leggen, het is ook niet voorgelegd aan de gemeenteraad.” Wat Kruis betreft, mogen asielzoekers uit Ter Apel doorschuiven naar alternatieve locaties. „Maar niet in Den Haag. Kies dan voor gemeenten die vorige week links hebben gestemd, breng ze daar dan onder.”
Lees ook
De verkiezingswinst van Wilders is een test voor het politieke midden
Hart voor Den Haag
Ook Hart voor Den Haag, de grootste partij in de gemeenteraad, liet van zich horen: „Het is ronduit schandalig dat omwonenden voor voldongen feiten wordt gesteld”, aldus raadslid Coen Bom in een verklaring. „Nederland heeft afgelopen woensdag massaal op partijen gestemd die immigratiebeperkende maatregelen voorstellen. Stop dan met het bij de Haagse bevolking door de strot duwen van meer en meer asielopvang.”
Kijkduin voelt zich overvallen, schreef ook Van Basten Batenburg op X. „De bewoners? Die stellen we nog dit weekeind op de hoogte”, zo citeert ze uit een brief van het college aan de gemeenteraad. „Van het voldongen feit, welteverstaan”, voegt ze toe. Dat zal volgens de COA-woordvoerder de komende tijd wel vaker de praktijk zijn, zolang de opvangcentra in Ter Apel en Budel overlopen. Het COA heeft een lijst met locaties, variërend van hotels, bungalowparken tot cruiseschepen, waar het Atlantic Hotel ook op staat. „We zullen de komende dagen meer gemeenten benaderen om hotelcapaciteit in te zetten.”
In Den Haag is daar, wat PVV en Hart voor Den Haag betreft, geen plek meer voor. Hart voor Den Haag heeft, in nauw overleg met de PVV-fractie, voor donderdag een spoeddebat over de opvang in Kijkduin aangevraagd. „De Haagse bevolking heeft zich afgelopen woensdag niet kunnen uitspreken over het opvangen van asielzoekers”, aldus raadslid Coen Bom. „We willen geen overvalstactiek meer van het college”, voegt PVV’er Kruis daaraan toe. „Zoek maar elders in het land als het uitpuilt in Ter Apel. Hier zit het vol.”
Het COA heeft inmiddels de beveiliging in het Atlantic Hotel verder opgeschroefd. Volgens een woordvoerder van het hotel is inmiddels bij de politie melding gedaan van de gebeurtenissen van zondagavond.
Lees ook
‘De Grondwet zal ons behoeden voor uitwassen’